flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З серцем і посмішкою: працівниця Чернігівського апеляційного суду шиє ляльок

05 квітня 2021, 13:27

Вона більше 40 років працює у судовій системі. Шиє ляльки, щоб відволіктися. Чернігівці Валентині Терешко 61 рік. Сім років тому вона знайшла для себе хобі – виготовляє ляльок у техніці “скульптурний текстиль”. А щоб кожен виріб був особливим, Валентина вшиває своїм лялькам серце.

Валентина Терешко 43 роки працює в Апеляційному суді Чернігова. За цей час роботи жінці довелося стикатися з різними історія життя:

«Важка праця, дуже важка. Розглядали справи резонансні, зґвалтування, вбивства навмисні, де була ще найвища міра покарання тоді».

Після роботи жінка у свої 61 поспішає додому, там на неї чекають ляльки. Надихнувшись творчістю американки, яка виготовляє ляльки у людський зріст, сім років тому Валентина і сама взяла до рук матеріали.

«Я коли побачила той образ, я не зрозуміла, що то не жива людина: волосся, перуки – це все мене настільки вразило, думала, щось зроблю таке…»

Під музику Шопена жінка починає процес створення нової ляльки.

«Слухаю музику, й руки роблять своє. Можу слухати, потім сісти, подивитися і сказати їй: не ображайся, сьогодні я тобі не зробила чогось, завтра закінчу, завтра ти будеш красуня», - розповідає Валентина.

Все, що необхідно Валентині - синтепон, голка для валяння та звичайні жіночі капронові колготи. Кожній ляльці Валетина робить серце.

«Я його роблю сама із пластику, який треба запікати. Кладу на руку і кажу: принось радість, здоров'я, благополуччя. І прикріпляю».

Сергій Терешко, чоловік Валентини, каже, що вже звик до незвичного хобі дружини.

«Повз проходжу, вона голками обличчя робить, фарбує і вона з ними спілкується, посміхається їм. Я вже звик. Те, що вона стала добрішою, це зрозуміло, воно по лялькам видно - у неї всі ляльки посміхаються».

Валентина вчилась робити ляльок за онлайн майстер-класами, за технікою «скульптурний текстиль». Мініатюрний одяг та взуття жінка також робить сама. Собівартість однієї такої ляльки – не більше 50 гривень. Але Валентина їх не продає. Тільки дарує.

«Мені хочеться, щоб люди посміхалися, щоб їм було тепло».

Жінка радить кожному знайти таке заняття, яке буде приносити радість.

«Людина, коли занурюється у творчість, забуває про свою малу зарплату, болячки, зобов’язання, вона в цей момент відпочиває від усього негативу».

Відео