flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників цивільного процесу!

03 листопада 2023, 10:58

До уваги учасників цивільного процесу!

У зв’язку з початком офіційного функціонування підсистем (модулів) ЄСІТС змінюється порядок подання апеляційних скарг

18.10.2023 введено в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29.06.2023 № 3200-IX. Цим Законом внесено зміни у положення процесуальних кодексів, зокрема у Цивільний процесуальний кодекс (надалі – ЦПК) України, яким передбачено, що з 18.10.2023 обов’язкову наявність електронного кабінету в ЄСІТС для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та місцевого самоврядування, інших юридичних осіб. Таким чином, реєстрація в ЄСІТС залишається добровільною тільки для фізичних осіб, і вони не зобов'язані мати електронного кабінету.

Звертаємо увагу, що відтепер у будь-якому процесуальному документі, що подається до суду, обов'язково мають зазначатися відомості про наявність або відсутність у учасника справи електронного кабінету. У разі звернення до суду особи, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа. До прикладу, якщо відзив на позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала такий обов’язок і не навела поважних причин його невиконання, суд має право вирішити справу за наявними матеріалами, тобто не брати до уваги викладене у відзиві.

Також направлення судових повісток, викликів, копій судових рішень, судових наказів буде здійснюватися до електронних кабінетів учасників справи, а в разі відсутності у учасника електронного кабінету (якщо мова йде про фізичних осіб), документи, як і раніше, будуть направлятися рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Закон № 3200-IX запровадив зміни до ЦПК України в частині апеляційного перегляду справи зокрема в статті 356, 357, 360, 361, 364.

Звертаємо увагу на необхідність забезпечення виконання зазначених вимог процесуального законодавства щодо здійснення обов’язкової реєстрації офіційної електронної адреси в ЄСІТС за вебпосиланням https://cabinet.court.gov.ua.

Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.    

Реєстрація в Електронному кабінеті (https://id.court.gov.ua/) здійснюється виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису.

З інструкціями та рекомендаціями щодо реєстрації в ЄСІТС можна ознайомитися за вебпосиланням https://wiki.court.gov.ua.