flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз роботи з розгляду запитів на отримання публічної інформації Чернігівським Апеляційним судом

13 серпня 2020, 10:17

А Н А Л  І  З

роботи з розгляду запитів на отримання публічної інформації

Чернігівським Апеляційним судом

 

Реалізація права громадян на доступ до публічної інформації є одним із важливих завдань для українського громадянського суспільства.

На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» № 2939-VІ від 13.01.2011 року (далі – Закон) наказом Голови суду № 14/од-а від 11січня 2019 року затверджено Положення про забезпечення доступу до публічної інформації в Чернігівському апеляційному суді(далі – Положення).

Цим Положенням визначено порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до публічної інформації, що знаходиться у володінні Чернігівського апеляційного суду (далі - суд), та інформації, що становить суспільний інтерес.

Згідно з Положенням доступ до публічної інформації про діяльність суду забезпечується шляхом: 1) оприлюднення публічної інформації в засобах масової інформації; 2) розміщення публічної інформації на офіційному веб-сайтi суду; 3) розміщення публічної інформації на інформаційних стендах у примiщеннi суду; 4) присутності запитувачів інформації на відкритих судових засiданнях у суді; 5) надання інформації за запитами на інформацію.

Доступ до публічної  інформації про діяльність суду обмежується, якщо вказана інформація віднесена до інформації з обмеженим доступом (конфіденційна, таємна, службова).

Закон гарантує громадянам право на доступ до інформації, чітко встановивши механізми реалізації цього права.Аналізуючи роботу з розгляду запитів на отримання публічної інформації у 2020 році, варто зауважити, що громадяни активнокористуються наданим їм правом.

Так,протягом І півріччя 2020 року до суду надійшло 27 запитів (у 2019 році – 22 за весь рік).

Основна кількість запитів  надійшла до суду з використанням електронної форми для інформаційного запиту встановленого зразка, розміщеної на офіційному веб-сайті суду.

Найчастіше дописувачі цікавилися інформацією щодо оплати праці працівників апарату суду, складання суддями присяги, відомостей з декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, автобіографії, фотокарток, трудову діяльність суддів тощо.

За результатами розгляду запитів відповіді надавалися у письмовій формі, із них 25 надіслано електронною поштою, 2 – засобами поштового зв’язку.

Усі отримані судом запити опрацьовано у встановлені законодавством терміни та задоволено у повному обсязі із наданням запитуваної інформації.

На виконання частини 4 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запитувачам інформації надавалися роз’яснення, що рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

Протягом 2020 року оскарження рішень, дій чи бездіяльності Чернігівського апеляційного суду як розпорядника публічної інформації не встановлено.

 

Заступник керівника апарату

Чернігівського апеляційного суду                             Ю.А. Дубина