flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок суду у справі вбивства подружжя з Києва

13 січня 2021, 14:05

 

Чернігівський апеляційний суд постановив суворіший вирок у справі про вбивство подружжя із Києва.

Нагадаємо, що Деснянським районним судом міста Чернігова 13 січня 2020 року було засуджено до 15 років позбавлення волі Ігоря Гордієнка, до 11 років – Ніну Попівку, обом – із конфіскацією майна. Їх визнано винними у вбивстві сімейної пари з Києва - Віталія та Ольги Зубенків.

Прокурор вважав покарання занадто м’яким. У своїй апеляційній скарзі він зазначив, що судом не повною мірою враховано безжальне та холоднокровне позбавлення обвинуваченими життя людей.

Чернігівський апеляційний суд, детально розглянувши справу, задовольнив апеляцію прокурора та скасував вирок Деснянського районного суду міста Чернігова і призначив більш суворе покарання так званому «знахарю» Ігорю Гордієнку – довічне позбавлення волі, Ніні Попівці – 15, обом – із конфіскацією майна.

Крім цього, кожен із них має виплатити потерпілим по п’ятсот тисяч гривень моральної шкоди, а також сплатити всі судові витрати.

 

Колегія суддів прийшла до висновку: суд першої інстанції при призначенні покарання обвинуваченим Гордієнку та Попівці не врахував, що останні за попередньою змовою вчинили особливо тяжкий злочин, за детально розробленим планом, спланувавши його заздалегідь. Також належним чином, не було враховано обставини скоєння умисного позбавлення життя потерпілих та незаконне заволодіння їх майном, а саме, використання довірливого ставлення жертв до обвинувачених, особливу зухвалість та цинічність дій обвинувачених, до якого останні готувались ретельно, реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на позбавлення життя потерпілих та заволодіння їх майном, використовуючи заготовлені металевий прут та шило, розчинник для фарб та електроліт, які Гордієнко використовував під час скоєння злочинів.

Суд першої інстанції не у повній мірі врахував думку потерпілих батьків загиблих, які внаслідок злочинних дій обвинувачених втратили сина та доньку, є людьми похилого віку, наполягали на призначенні обвинуваченим покарання у вигляді довічного позбавлення волі, незважаючи що з часу події минуло три роки, проте потерпілим завдана шкода жодним чином не відшкодовувалась; не враховано молодий вік вбитих.

На думку колегії суддів, поведінка обвинувачених Гордієнка І.Л. та Попівки Н.М. свідчить про чітко виражену антисоціальну спрямованість, зневажливе ставлення до закону та загальноприйнятих норм моралі.

Таким чином, з урахуванням вище наведеного, колегія суддів вважає, що призначене обвинуваченим судом 1 інстанції покарання не є достатнім і необхідним для виправлення та попередження нових злочинів, не відповідає ступеню тяжкості вчинених злочинів і особі обвинувачених внаслідок м’якості.

 

Нагадаємо, що ця страшна історія сколихнула влітку 2017 року всю Україну.

Потерпілі 28-річні Віталій і Оля Зубенки жили у столиці. Працювали, винаймали квартиру. Дітей не мали і чомусь вважали, що на них — порча. Тому і кинулися до знахарів.

У травні Гордієнко і Попівка вступили у змову. На початку червня Ніна з телефону Ігоря відправила провокативну СМСку Зубенкам. І вони приїхали у Шаповалівку, у двір 44-річної Ніни Попівки, де у літній кухні клієнтів приймав 42-річний знахар Ігор Гордієнко. Близько 23 години Попівка залишилася з Ольгою, а Гордієнко вмовив Віталія піти за село нібито для проведення обряду (насправді до вже заздалегідь викопаної ями). Гордієнко двічі вдарив жертву ззаду по голові і шиї. Віталій упав. Тоді вбивця завдав йому ще шість ударів шилом спереду, у грудну клітку, так, що пробив ліву легеню. Щоб не впізнали тіло, облив обличчя електролітом (ємність з-під нього знайшов поліцейський собака в кущах неподалік ями). А ще поливав розчинником, намагаючись підпалити. Внаслідок чого обгоріли колоші штанів і опеклося 15 відсотків ніг. Смерть Віталія настала внаслідок гострої крововтрати. Тіло Гордієнко вкинув до ями. Потім повернувся за Ольгою.

Близько першої години ночі він ударив її в груди кулаком і п’ять разів шилом зліва, пробив легеню. Молода жінка померла від гострої крововтрати. Тіло обв’язали покривалом, і Гордієнко відніс його, вкинув у яму. Закопав, ще й зверху прикидав сміттям.

Гордієнко і Попівка, маючи спільний умисел, забрали собі 400 доларів, мобільний телефон «Леново», шкіряну чоловічу сумочку, смартфон, золоті обручки 585 проби, золоті ланцюжки і хрестик, каблучку і сережки з фіанітом, планшет «Леново», сім-карти, картки пам’яті, жіночу сумочку і ключі від київської квартири Зубенків. Потім «знахарі» поїхали до столиці. Відчинили квартиру, забрали звідти 12 тисяч гривень, фотоапарат «Кенон», вай-фай роутер, ноутбук «Асер», банківські картки і навіть парасольку. Того ж дня Гордієнко зняв через банкомат з однієї картки 1200 гривень, з іншої — 1800. Загалом вони заволоділи тим, що належало Зубенкам, на суму 45 тисяч 455 гривень.

Гордієнко вину визнав повністю. Все чесно розповів під час слідства. Двічі його перевіряли на детекторі брехні. Навіть показав, куди викинув шило. Його поліцейські за допомогою магніту витягли зі ставка неподалік автостанції у Борзні. Ігор щиро розкаюється і вину визнає. А от Попівка — спочатку ні, а вже на засіданні 10.01.2020 визнала себе винною:

«Я щиро розкаююся. Мені дуже шкода цих дітей, їхніх батьків, і прошу у них пробачення».

Вирок Чернігівського апеляційного суду набрав законної сили з моменту його оголошення і може бути оскаржений в касаційному порядку.