flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У вирішенні справ про визначення місця проживання дитини є лише один головний критерій – це інтереси дитини

01 листопада 2018, 11:10

Тонкощі матеріального та процесуального права, яке регулює дану категорію цивільних справ, обговорили учасники  правового практикуму - заступники голів, секретарі судових палат апеляційних судів, судді Касаційного цивільного суду ВС, представники Міністерства юстиції України, громадських організацій,  адвокати, науковці, ЗМІ. Серед них – секретар судової палати з розгляду цивільних справах Чернігівського апеляційного суду, суддя Любов Харечко.

Справи, пов’язані із визначенням місця проживання малолітніх дітей, є однією із найскладніших категорій, адже  з ким би з батьків не залишилася проживати дитина, це суттєво ускладнює можливість реалізації права на виховання другого з батьків, так і прав самої дитини.  Розгляд таких справ вимагає від суду надзвичайної ретельності. 

Отож, на практикумі обговорено законодавчі новели та судову практику щодо забезпечення прав дітей. Відзначалось, що оновлене законодавство наблизилось до європейського та ще більше враховує дитячі інтереси. Так,  у постанові Великої Палати ВС від 4 липня 2018 року у справі № 712/10623/17 суд  відійшов від положення  рівності прав та обов’язків батьків щодо дитини з огляду на те, що воно не може тлумачитися на шкоду інтересам дитини.

Також багато часу практикум відвів питанню застосування положень Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, зазначивши, що  інститут громадянства по суті не відіграє ніякої ролі. Натомість має значення переміщення дитини та місце її звичайного (постійного) проживання. Зокрема, у рішенні КЦС ВС від 15 серпня 2018 року у справі № 201/3664/17 суд зазначив, що громадянство дітей не береться до уваги, а треба виходити з того, яка держава була її постійним місцем проживання.

Заборгованість зі сплати аліментів: не позивач доводить вину відповідача, а відповідач її спростовує. "Така процесуальна норма є обов’язковою у вирішенні даних спорів", - зазначають учасники практикуму.

Також необхідно врахувати, що новий ЦПК України передбачає таку процедуру як врегулювання спору за участю судді. Окрім того, треба орієнтувати батьків на те, що, насамперед, саме вони можуть і повинні визначити найкращі інтереси дитини між собою мирним шляхом.

Даний правовий практикум було організовано КЦС ВС, Міністерством юстиції України та юридичним журналом «Право України».