flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чернігівський апеляційний суд - у фокусі дослідження

07 березня 2019, 11:49

На базі Чернігівського апеляційного суду  проведена фокус-групова дискусія з метою презентації проекту «Проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ)в Чернігівській та Сумській областях».

Учасниками заходу стали експерти ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини», керівництво апарату Чернігівського апеляційного суду, судді-спікери, секретарі та помічники суду.

В рамках заходу було презентовано методику використання карток громадянського звітування (КГЗ), проведено дискусію з визначення нагальних проблем судових послуг, обговорено практики взаємодії між громадянами, які беруть участь у судових слуханнях та персоналом судів, розроблено додаткові питання до анкети-опитувальника за методологією КГЗ.

Об’єктом опитування виступають громадяни, які є учасниками судових проваджень на момент опитування.

Дослідження ставить такі цілі:

- отримати загальне уявлення про якість роботи суду;

- виявити рівень задоволеності громадян умовами перебування в суді;

- оцінити повноту, ясність та доступність інформації для відвідувачів суду;

- оцінити дотримання термінів (своєчасність) судового розгляду;

- визначити, як громадяни сприймають якість роботи суддів та працівників апарату суду;

-визначити, як громадяни, котрі вже отримали судові рішення у своїх справах, сприймають їх мотивованість та зрозумілість.

Активна фаза опитування відвідувачів судів Чернігівської області проводитиметься протягом березня-квітня 2019 року. В рамках дослідження буде опитано щонайменше 2000 респондентів. Очікується, що проведення подібного вивчення думки громадян, які є відвідувачами судів та користувачами судових послуг, сприятиме встановленню належної комунікації та взаємодії між судами та громадськістю, а також вдосконаленню роботи судів вцілому.

Керівник аппарату Тетяна Кривонос наголосила, щоЧернігівський апеляційний суд готовий до участі у проекті, зокрема, до проведення опитування, адже думка відвідувачів суду є важливою та надасть можливість вдосконалити організацію роботи.

Проект «Проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ) в Чернігівській та Сумській областях» реалізує Чернігівський громадський комітетзахисту прав людини за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Новеправосуддя».